Za sve ljubitelje teatarske umjetnosti: Magellijev „Ivanov“ 6, 11. i 13. februara na repertoaru Narodnog pozorišta

Za sve ljubitelje teatarske umjetnosti: Magellijev „Ivanov“ 6, 11. i 13. februara na repertoaru Narodnog pozorišta

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem oficijelne web stranice www.nps.ba.

Ivanov je borba protiv hipokrizije, neuroze i samoće koju nam svijet nameće.“ (Paolo Magelli)

 U ponedjeljak, 6. februara u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Ivanov“ rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režijskoj postavci Paoloa Magellija.

Sarajevska publika imat će priliku uživati u još dva izvođenja dramske predstave „Ivanov“ koja su na rasporedu u subotu,  11. i ponedjeljak, 13. februara, sa početkom u 19:30 sati.

„Za svojih gotovo 40 godina teatarskog rada na scenu sam postavio tri puta Višnjik, tri puta Galeba i dva puta Platonova, uvijek u različitim zemljama sa različitim svjetonazorima. Kada bolje razmislim danas, javljaju mi se oprečne slike iz tih predstava. Jer nijedna od njih, pogotovo one istoga naslova, ni malo ne podsjeća na onu drugu. One su potpuno različiti autohtoni svjetovi.

Postavio sam i Tri Sestre, Ujka Vanju, sve Čehovljeve jednočinke. Možemo reći, praktički, sve što je Anton Pavlovič napisao za teatar. U većini ovih predstava sam radio sa svojom dramaturginjom Željkom Udovičić Pleština, sa kojom radim i danas dok ovo pišem.

Dugo smo razmišljali o Ivanovu, Čehovljevom tekstu koji nikada do sada nismo postavljali i brzo smo shvatili da smo se uhvatili u koštac sa gotovo neosvojivom planinom.“ (Paolo Magelli)

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem oficijelne web stranice www.nps.ba.

 Radno vrijeme blagajne :

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu