Ne propustite: Od 10. do 15. juna pet dramskih naslova na repertoaru NPS

Na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u narednoj sedmici ljubitelji dramskih predstava moći će pogledati pet naslova: "Mišolovka", „Seljačka opera“, „O medvjedima i ljudima“, „Ro i Juju“, te „Protekcija“.

Ovo će ujedno biti i posljednja dramska izvođenja za sezonu 2023/24.  

Hit predstavu "Mišolovka" spisateljice Agathae Christie, u režiji Branka Vekića publika će moći pogledati 10. juna sa početkom u 19:30 sati. U predstavi igraju: Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja radi Sabina Trnka.

SELJAČKA OPERA PREDSTAVA KAKVU JOŠ NISTE GLEDALI 

Dramsku predstavu „Seljačka opera" Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána sarajevska publika moći će pogledati 11. juna sa početkom u 19:30 sati.

„Opera napisana za dramski ansambl, gotovo sapunica i reality show u jednom, muzički luda mješavina baroka, folka i rokenrola sa likovima koji sve vrijeme pjevaju - pa samim tim ne misle nikakvo zlo. Sve ćete ih prepoznati - poznatu (trudnu) curu u bijelom, one što su sve čestito i pošteno (ni mrava nisu zgazili), preljubnice i svetice, licemjere i vjernike, lopove, lažove, ubice, baje i kukavice... I svi su jako, jako veseli i sretni. Predstava kakvu još niste gledali. Sa likovima koje gledate svaki dan". – (Vedrana Božinović)

U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Amra Kapidžić, Aldin Omerović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sara Seksan, Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Sanin Milavić i Mak Čengić.

Sat i deset minuta muzike uživo na sceni izvodi bend u sastavu: maestro Fuad Šetić (čembalo, korepetitor i dirigent), Amar Beširević (violina I), Ajnija Germić (violina II), Sara Kasap (violina III) i Rastko Zečević (kontrabas).

Dramaturginja je Vedrana Božinović, koreograf Krisztian Gergye, scenografiju i kostime uradila je Adisa Vatreš-Selimović, muzička saradnica je Lejla Jusić.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti ovdje.KOMEDIJA O MEDVJEDIMA I LJUDIMA

Dan poslije, u srijedu 12. juna u 19:30 sati na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo naći će se dramska predstava „O medvjedima i ljudima“ autora i režisera Saše Anočića.

Saša Anočić je bio višestruko nagrađivani glumac, autor i režiser, a svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu.

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.“ (Saša Anočić)

U predstavi igraju: Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić, te Isa Seksan.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti ovdje.

POSLJEDNJA DRAMSKA PREMIJERA RO I JUJU PONOVO NA REPERTOARU NPS

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 14. juna biti će izveden posljednji premijerni naslov Drame NPS “Ro i Juju” autorice i rediteljice Lee Delong, za koju je zapisano da je dekonstrukcija Šekspirovog “Romea i Julije” u stilu pozorišnog klauna.

U naslovnim ulogama Ro i Juju su Dino Bajrović i Aida Bukva dok ostatak podjele čine: Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Mediha Musliović, Merjem Šiljak i muzičari Dario Kos, te Vedran Vujica.

„Šta se desi kada klaunovi uđu u svijet čuvenog klasika Romeo i Julija? Filmski set. Rediteljica sa vizijom i bez novca. Asistentica sa notesom i hrpom problema. Jedna filmska zvijezda. Spremačice koje sanjaju o svojih pet minuta slave. Tehničari koji stvaraju nered. Sve je moguće, čak i pojava Falstaffa i Gertrude. Svi oni donose svoju strast i potrebe u svijet haosa, svijet u kojem se ništa ne gradi, ništa se ne događa, ništa se ne postiže, svijet u kojem i najmanja stvar predstavlja ogroman problem. U tom svijetu Ro i Juju otkrivaju jedno drugo i podsjećaju nas na ljubav. Onu čistu i neiskvarenu.“ (Emina Omerović)

Kompozitor i tekstopisac songova je Darko Rundek, muziku i zvučnu podlogu potpisuje Lee Delong, kostimska i scenografska rješenja uradila je Sanja Džeba, tok dizajn maske potpisuje Joanna Bassi.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti ovdje.

HIT KOMEDIJA PROTEKCIJA 15. JUNA NA SCENI NPS

Predstavu „Protekcija“, rađenu po tekstu Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića, svi ljubitelji komedije moći će pogledati u subotu, 15. juna sa početkom u 19:30 sati.

„Polazeći od činjenice da je Protekcija komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak, Svetislav Kukić – ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji Protekcija je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama... Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom.“ (Milena Bogavac)

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografska rješenja uradila je Lejla Hodžić, kompozitorka je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti ovdje.

Radno vrijeme blagajne:

- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

- Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu