Tri dramska naslova na repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo

Tri dramska naslova na repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti putem zvanične web stranice: www.nps.ba.

 Predstava ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' u režiji Dine Mustafića, rađena po tekstu Ljubice Ostojić biti će izvedena, u ponedjeljak 19. februara sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

„Svaki grad se mijenja baš poput junaka ove drame. Volim sarajevski ironični pogled na sebe, kao i skeptičan pogled na svijet. Zbog toga je Sarajevo sudbinski i mitski grad.

Malo je sredina u kojima se ljubav i kompliment prema sopstvenom gradu izražavaju sa porugom, štosom i negacijom, jer bi u suprotnom sve bilo pleonazam i kič, pa stoga i mi, u radu na ovoj predstavi, nismo željeli napuštati taj “prepoznatljivi” duh, sve dok možemo preživjeti.“ – reditelj predstave Dino Mustafić.

U predstavi ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Vedran Đekić, Emina Muftić, Amila Terzimehić i Dina Mušanović. Muzičar je Toni Toplan, plesači Hariz Šabanović i Jasenko Matković, a u predstavi učestvuju i članovi hora Opere NPS.

Dramaturgiju je potpisala Ljubica Ostojić, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitor Damir Imamović.

ZA LJUBITELJE KOMEDIJE PREDSTAVA „O MEDVJEDIMA I LJUDIMA“ NA REPERTOARU NPS

U srijedu, 21. februara u 19:30 sati na repertoaru Narodnog pozorišta naći će se komedija „O medvjedima i ljudima“ autora i režisera Saše Anočića.

Saša Anočić je bio višestruko nagrađivani glumac, autor i režiser, a svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu.

„O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.“ (Saša Anočić)

U predstavi igraju: Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić, Isa Seksan, Sara Bilić i Mirza Balić.

Dramaturginja je Džejna Hodžić, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Lejla Hodžić, te autori muzike Matija Antolić i Saša Anočić.

 

 

MAGELLIJEV „IVANOV“ U ČETVRTAK, 22. FEBRUARA NA SCENI NPS

U četvrtak, 22. februara sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Ivanov“ rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paola Magellija.

„Čitava se drama naših lica u “Ivanovu” razapinje između prve i zadnje rečenice komada: “Uplašili ste me”, koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one “Ostavite me!” kada jurne u stranu i ustrijeli se. Prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od “isječka života” imajući u vidu ljudske sudbine - veliku dramsku formu. Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma.“ (Željka Udovičić Pleština)

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju su radili Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti putem zvanične web stranice: www.nps.ba.

 

Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Foto "Sve se nekako preživi, osim smrti": Sulejman Omerbašić

Foto "Ivanov": Velija Hasanbegović

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu