Gostovanje na Kipru – predstava “Car Edip” otvara International Festival of Ancient Greek Drama 2022

Dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će dva gostovanja na Kipru sa predstavom „Car Edip“ na International Festival of Ancient Greek Drama 2022

U srijedu 6. jula 2022. sa početkom u 21:00h, u amfiteatru „Paphos Ancient Odeon“ sa predstavom „Car Edip“ bit će otvoren International Festival of Ancient Greek Drama 2022.

U petak, 8. 7. 2022. u 21:00 pored amfiteatra „Paphos Ancient Odeon“, predstava će biti odigrana u amfiteatru „Makarios III Amphitheatre“.

International Festival of Ancient Greek Drama 2022 pokrenut je 1997. godine, a tokom godina uspostavljena je međunarodna saradnja s više od 130 pozorišnih skupina, predstavljajući produkcije iz više od 22 zemlje: Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Njemačka, Gruzija, Grčka, Izrael, Italija, Koreja, Latvija, Portugal, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija i SAD.

U sklopu festivala predstave se izvode u amfiteatrima koji su dio arheoloških nalazišta. Neki od njih su „Odeon“ u Paphosu i antičko pozorište „Curium“ u Limassolu te moderni amfiteatri u Nikoziji – amfiteatar “Skala i amfiteatar „Makarios III“.

Dramska predstava „Car Edip“ rađena je po tekstu grčkog dramatičara Sofokla, u režiji Diega de Bree.

U predstavi igraju: Dino Bajrović, Mediha Musliović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu