Na 32. „Mittelfest-u“ izvedena svjetska premijera dramske predstave „Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića

Sinoć je u sklopu 32. „Mittelfest-a“ premijerno je izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

„Bilo je uzbudljivo, drugačije, neobično, novom staro a moderno. Ta žena je fascinantna! Obožavam je još više  mnogo sam srećana što sam uradila ovu predstavu.“ (Mirjana Karanović)

„Večeras sam gledao Mirjanu Karanović u naslovnoj ulozi predstave “Marlene Dietrich" u glavnom programu italijanskog festivala „Mittelfest-a“. Italijanski mediji su i prije pisali da je "balkanska kraljica glume". Fenomenalna i emotivna studija karaktera za pamćenje. Uživancija! Narodno pozorište Sarajevo ima važnu i dobru predstavu na repertoaru. Ovom predstavom otvaramo novu umjetničku sezonu 2023/24 već 6. septembra. Hvala reditelju i autoru teksta Harisu Pašoviću i njegovom autorskom timu, čestitke i cijeloj ekipi.“ (Dino Mustafić)

„Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina. Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu.(Haris Pašović)

Ostatak autorskog tima: scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; Dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj; Kompozitor: Dino Šukalo i studio Modra rijeka; Dizajn svjetla: Branislav Milinković; Video art: Dino Hujić; Direktor fotografije: Alen Alilović; Video produkcija: Source production. Grafički dizajn: Bernard Pavlinović.

Sarajevska premijera planirana je u srijedu, 6. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone NPS 2023/24.

 Više o festivalu: www.mittelfest.org

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu