Hit predstava "Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" 3. i 4. januara na repertoaru NPS

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich gledat ćemo jednu od najboljih glumica u regionu Mirjanu Karanović. Pored Mirjane u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Narodno pozorište Sarajevo za sve ljubitelje teatarske umjetnosti za prvi mjesec nove godine pripremilo je vrhunski dramski, operni i baletni program. Pa tako, zbog izuzetno velikog interesovanja publike, u novu godinu ulazimo sa hit predstavom Harisa Pašovića „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“, koja će biti izvedena u dva termina i to: u srijedu 3. i u četvrtak 4. januara 2024. godine sa početkom u 19:30 sati.

„Sa Mirjanom Karanović radim već 35 godina. Radili smo zajedno „Dozivanje ptica“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu; „Ružu vjetrova“ u Narodnom pozorištu u Subotici; „Hamleta“ u East West Centru Sarajevo. U  mom „Mefistu“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Mirjana je igrala maestralno i zastrašujuće Adolfa Hitlera. Kad je u pitanju Marlena, bilo je jasno da tu ulogu mora igrati ne samo izvanredna glumica, nego i diva. Mirjana Karanović je glumica evropskog formata (nominacija za Evropske filmske akademije za Najbolju evropsku glumicu); jedna od najboljih filmskih i pozorišnih glumica na jugoslovenskom prostoru;  i istinska filmska diva.

Zbog svojih političkih stavova i odbrane ljudskih prava bila je često meta napada. Mirjana također fantastično pjeva, što je neophodno za ulogu u predstavi „Marlena Dietrich – Pet tačaka optužnice“ i ima taj mistični oreol na sceni kao što je imala Marlena. ” – izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

AUTORSKI TIM

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža; kompozitor: Dino Šukalo i studio „Modra rijeka“; dizajn svjetla: Branislav Milinković; video art: Dino Hujić; direktor fotografije: Alen Alilović; video produkcija: Source production.

“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

Napominjemo publiku, da zbog nadolazećih praznika blagajna NPS neće raditi od 30. decembra do 3. januara, te da se ulaznice za dramsku predstavu „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ mogu rezervisati putem web stranice www.nps.ba.

Preuzimanje ulaznica moguće je izvršiti na dan izvođenja predstava „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ 3. i 4. januara.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu