Regionalna gostovanja: Narodno pozorište Sarajevo uspješno otvorilo Internacionalni teatarski festival Priština PITF

Uloge su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

Narodno pozorište Sarajevo je u sklopu regionalne turneje gostovalo u Prištini sa predstavom „Jedan je Muhammad Ali“, te u prepunoj sali AAB teatra “Faruk Begolli“ otvorilo Internacionalni teatarski festival “Prishtina International Theatre Festival”.

Uloge su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

Internacionalni teatrski festival “Prishtina International Theatre Festival” osnovan je u AAB teatru “Faruk Begolli” u juni 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom: “Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe – pitaj što ti možeš učiniti za svoju zemlju…”.

„Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju.  Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer JEDAN JE MUHAMED ALI.“ – (Vedrana Božinović dramaturginja i glumica u predstavi „Jedan je Muhamed Ali“).

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, predstava „Jedan je Muhammad Ali“ bit će izvedena na XXIII festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu 47. dani satire Fadila Hadžića u satiričkom kazalištu Kerempuh.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu