Regionalna gostovanja: Nakon Splita i Podgorice Narodno pozorište Sarajevo 20. maja otvara Internacionalni teatarski festival Priština na kojem učestvuju pozorišta iz sedam zemalja

Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, predstava „Jedan je Muhammad Ali“ bit će izvedena na XXIII festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu 47. dani satire Fadila Hadžića u satirčkom kazalištu Kerempuh.

Nakon uspješnih gostovanja u HNK Split sa baletnom predstavom Sjećaš li se..."Sjećaš li se Dolly Bell?", te u Podgorici sa dramskom predstavom „Jedan je Muhammad Ali“ Narodno pozorište Sarajevo će u sklopu regionalne turneje gostovati u Prištini.

Predstava „Jedan je Muhammad Ali“ autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića otvoriti će Internacionalni teatarski festival Priština PITF 2024, na kojem će pored Narodnog pozorišta Sarajevo učestvovati teatri iz Njemačke, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i sa Kosova.

Predstava će biti izvedena u AAB teatru “Faruk Begolli” sa početkom u 20:00 sati.

Internacionalni teatrski festival “Prishtina International Theatre Festival” osnovan je u AAB teatru “Faruk Begolli” u juni 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom: “Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe – pitaj što ti možeš učiniti za svoju zemlju…”.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

„Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju.  Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer JEDAN JE MUHAMED ALI.“ – (Vedrana Božinović dramaturginja i glumica u predstavi „Jedan je Muhamed Ali“).

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu