Nušićeva „Protekcija“ i dramska predstava „To nikad nigdje nije bilo“ na repertoaru NPS

Predstava „Protekcija“ ponovo je na repertoaru u subotu, 17. februara sa početkom u 19:30 sati.

Dramska predstava „Protekcija“, rađena po tekstu Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića, biti će izvedena u utorak, 16. januara sa početkom u 19:30 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Polazeći od činjenice da je „Protekcija“ komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak, Svetislav Kukić – ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji „Protekcija“ je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama... Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom.“ (Milena Bogavac)

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić-Bektešević, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić-Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitorica Irena Popović-Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Predstava „Protekcija“ ponovo je na repertoaru u subotu, 17. februara sa početkom u 19:30 sati.

U četvrtak, 18. januara u 19:30 sati publika će moći pogledati dramsku predstavu "To nikad nigdje nije bilo", rađenu po motivima romana Tvrtka Kulenovića „Istorija bolesti“, u režijskog postavci Dine Mustafića.

Adaptaciju i dramatizaciju uradio je Darko Lukić, a dramaturgiju su potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić.

U predstavi igraju: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i muzičar Adnan Salihović.

"Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja.

Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost.

Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima." poručio je Darko Lukić.

Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.

Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu