Kultura na ulice! Pogledajte predstavu “Majka hrabrost i njezina djeca”

Kultura na ulice! Pogledajte predstavu “Majka hrabrost i njezina djeca”

U petak, 15. jula sa početkom u 20 sati u Dječijoj kući Novo Sarajevo moći ćete besplatno pogledati predstavu “Majka hrabrost i njezina djeca” u sklopu specijalnog programa Kultura na ulice! u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava Majka hrabrost i njezina djeca je započela svoje igranje kao ispitni projekat studenata treće godine Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo-Haračić, a u petak će se igrati i u prostoru Dječije kuće Novo Sarajevo.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cfs0gSNt7XN/?igshid=YmMyMTA2M2Y=[/instagram]

Pomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertholda Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. Drama obrađuje borbu jedne majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom Tridesetogodišnjeg rata koji je harao Europom u 17. stoljeću.

Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni nakon 2000. godine. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne, i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav.

Odabrali su svježu perspektivu u kojoj nam se obraćaju iz skore budućnosti, iz 2024. godine u kojoj je novi rat u jeku. Kreirajući antiratnu predstavu isprekidanu ličnim ispovijedima u formi dokumentarnog teatra, apeluju da ne dopustimo da im se ponovi iskustvo njihovih roditelja.

Ne krijući strah i anksioznost, ali koristeći ironiju i humor, upozoravaju nas da ne dozvolimo da još jedna perspektivna generacija završi tragično. U nestabilnim društveno-političkim okolnostima u kojima im se prijeti novim sukobima, ovi talentovani mladi artikulišu subverzivni krik jedne nove generacije čiji glas do sada nismo čuli na bh. scenama.

Kraj predstave će nas možda uznemiriti, ali ovim budućim glumcima je upravo to i cilj.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija, Pavle Novaković.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu