Nezapamćene ovacije za „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“

Pored Mirjane u predstavi su igrali Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

U Beogradskom dramskom pozorištu odavno nije primijećena takva gužva, interesovanje publike i traženje „karte više“ kao sinoć, na gostovanju autorske predstave reditelja Harisa Pašovića, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo u kojoj filmsku ikonu Marlenu Diterich koja je odbila da podrži nacističku propagandu Hitlera igra Mirjana Karanović.

Pored Mirjane u predstavi su igrali Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

„Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ podigla je na noge prepuno gledalište BDP, koje je višeminutnim, frenetičnim ovacijama i uzvicima bravo ispratila njenu glumačku i autorsku ekipu. Oduševljenje i aplauzi s pravom su pripali i dizajnerkama kostima Irmi Saje i Vanji Ciraj, scenografima Ladi Maglajlić i Vedadu Orahovacu, kompozitoru Dini Šukalu, dizajneru videa Dini Hujiću, dizajneru svjetla Branislavu Milinkoviću.

„Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini.

Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu.

Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom.” – izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu