Višestruko nagrađivana predstava “Kralj Lear” u ponedjeljak na sceni NPS

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta i Scene MESS.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u ponedjeljak 5. februara 2024. sa početkom u 19:30 sati, biti će izvedena višestruko nagrađivana dramska predstava “Kralj Lear” rađena po tekstu Williama Shakespearea, u adaptaciji i režiji Diega de Breae.

Uz Izudina Bajrovića, koji će utjeloviti ulogu kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

KRALJ LEAR

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u labirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce.

 

Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu