Predstava “Jedan je Muhammad Ali” večeras na Međunarodnom kazališnom festivalu 48. Dani satire Fadila Hadžića

Međunarodni kazališni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, održat će se od 2. do 18. juna 2024. u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će, u sklopu Međunarodnog kazališnog festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regiona, izvesti predstavu "Jedan je Muhammad Ali" rađenu po tekstu Almira Imširevića, a u režijskoj postavci Dine Mustafića.

Uloge će ostvariti: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.

Ovogodišnji program festivala sastoji se od dvanaest predstava, iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga savremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika, dakle – savremena riječ.

O festivalskim nagradama odlučivati će tročlani žiri u sastavu: Marina Petković Liker (redateljica), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista).

Po prvi put ove godine Kerempuh je oformio i Mladi žiri, kojeg čini pet studenata, koji će odlučavati o Nagradi za najbolju predstavu Mladog žirija.

Međunarodni kazališni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, održat će se od 2. do 18. juna 2024. u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 18. juna, uz koncert benda „Neki to vole vruće“.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu