“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i reditelja Harisa Pašovića na 43. „Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH“ u Jajcu

Festival “Pozorišne/Kazališne igre BiH” svečano su otvorene 28. juna, a na daskama pozorišne dvorane Doma kulture u Jajcu u takmičarskom programu do 6. jula biće prikazano sedam predstava.

“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, biti će  izvedena u nedjelju, 30. juna sa početkom u 19:00 sati, u takmičarskom dijelu 43. „Pozorišnih/Kazališnih igara BiH“ u Jajcu.

Festival “Pozorišne/Kazališne igre BiH” svečano su otvorene 28. juna, a na daskama pozorišne dvorane Doma kulture u Jajcu u takmičarskom programu do 6. jula biće prikazano sedam predstava.

Pored takmičarskog programa, ove godine publiku očekuje bogat prateći program, premijere predstava, izložbe, promocije knjiga, amaterske dječje predstave, te muzičko-scenski komadi.

Prema riječima Harisa Pašovića, autora i reditelja komada: „Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata. U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom.“

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich nastupila je Mirjana Karanović, dok su ostatak podjele činili Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić.

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio „Modra rijeka“. Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je „Source production“.

 

Foto: Velija Hasanbegović

 

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu