Dramska predstava "Orestija" u subotu premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Dramska predstava "Orestija" u subotu premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

U subotu 20. maja, sa početkom u 19.30 sati, premijerno će biti izvedena dramska predstava "Orestija" rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najnagrađivanijih i najuspješnijih reditelja u regiji.

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea).

Danas je održana i press konferecija uoči predstave, a medijima se obratio direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.

"Eshilova Orestija je treća dramska premijera u ovoj sezoni, bazirana na značajnom klasičnom tekstu, nakon predstava "Ivanov" i "Idiot". Savremenici smo dilema koje skrivene u etičkim pitanjima možemo pronaći čak i u djelima napisanim u 5. stoljeću prije nove ere. Tragedija kakva je Orestija je vrlo poučna za naše vrijeme, ne samo na planu mudrosti već i smislu etičkog sistema koji su stari Grci promišljali, a koji je u današnjem vremenu potpuno desteuiran. Kada govorimo o demokratiji i pravdi danas je to naša egzistencijalna dilema, nešto što mori naše društvo na planu svijesti i savjesti. Nadam se da će na tom nivou ova predstava korespondirati sa sarajevskom publikom", istaknuo je Mustafić.

Ovu poznatu "tragedijiu osvete" na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavio je poznati makedonski pozorišni redatelj Slobodan Unkovski. Značajno je istaknuti da je do sada Unkovski nekoliko puta režirao u našoj zemlji, a u Narodnom pozorštu Sarajevo je 1969. godine radio svoju prvu predstavu kao dramaturg. Ova Orestija promišlja pitanje neprekidnog lanca osvete koje je i danas prisutno – do kada nova pokoljenja treba da nose teret grijehova svojih predaka. Slobodan Unkovski kaže da je ovo pitanje danas veoma aktuelno na prostorima čitave regije, te mu je iz tog razloga Eshilov tekst bio izazovan za postaviti na sarajevskoj sceni ovo je kompleksno djelo koje ima više uslova za katastrofu nego za uspjeh.

"Nastojali smo da Orestiju čitamo drugačije. Uspjeli smo da trajanje predstave svedemo na dva sata bez pauze, a da pritom, u jednom dinamičnom ritmu, otvarimo sve teme ove drame", pojasnio je Unkovski obraćajući se novinarima.

Direktorica Drame NPS Vedrana Božinović istaknula je da je za ovu kuću izuzetna čast surađivati sa Slobodanom Unkovskim.

"Ovo je treća velika ansambl predstava i treći veliki klasik koji smo postavili s ciljem da prikažemo tekstove koji su nasrajali u prošlosti a koji savrseno koreapondiraju s današnjim svijetom. Parafrazirat ću jednog ruskog klasika i reći da su "svi nesretninarodi, nesretni na svoj način". Živimo na tlu koje je zatrovano prošlošću, gdje se krugovi osvete nikada ne završavaju. Pitanje je kako završiti krug osvete i da li se on ikada završava. Kako završiti krug nesreće?" rekla je direktorica Božinović, te istaknula da ćemo ovu predstavu, između ostalog, pamtiti i po izvrsnoj ulozi koju je
ostvario Vedran Đekić.

"Vedran Đekić je Orest nove genracije", zaključila je.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Scenom Mess, koja i dalje nema svoj prostor te svoje programe realizira u koprodukcijama.

Prva repriza dramske predstave "Orestija" planirana je za utorak 30. maja, sa početkom u 19.30 sati.

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu