„Orestija“ Slobodana Unkovskog večeras u takmičarskom dijelu programa 40. Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH

Predstava će biti izvedena u Domu kulture, sa početkom u 19:30 sati.

Večeras će u sklopu takmičarskog dijela programa 40. Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH,biti izvedena dramska predstava „Orsetija“ rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog jednog od najnagrađivanijih i najuspješnijih reditelja u regiji.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Ermin Sijamija, Vedrana Božinović, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Alisa Čajić, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan i Vedad Čano.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da “svako vrijeme nosi svoje breme” i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo.

I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim delanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta.“ – (Jelena Mijović)

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea).Brčko distrikta BiH

Predstava je rađena u koprodukciji NPS i Scene MESS.

40. INTERNACIONALNI TEATARSKI SUSRETI BRČKO DISTRIKTA BIH

Pozorišni susreti u Brčkom trajeće do 27. oktobra, a u takmičarskom dijelu predstaviće se pozorišta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U petak, 27. oktobra u čast pobjednika biće odigrana predstava "Goja" beogradskog "Jugoarta", nakon koje će iste večeri uslijediti proglašenje najboljih u više kategorija te uručenje nagrada.

Pored takmičarskog biće organiziran i prateći program Festivala koji je otvoren sa pozorišno-dokumentarnom izložbom "Susreti na pozornici jedinstva i različitosti 1974-2023".

U okviru pratećeg programa Festivala biće predstavljene dvije monografije: "Susreti na sceni jedinstva i različitosti" i "Pola vijeka pozorišnih susreta", te Antologija srpske drame i Susreta pozorišta u četiri knjige, časopis "Susreti", kao i sedam dječijih predstava.

Članovi stručnog žirija su Vida Ognjenović, Vlado Kerošević i Zijah Sokolović.

Ovogodišnji susreti pozorišta održavaju se pod motom "Prvih pedeset godina".

 

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu