Dramska predstava „Ivanov“ večeras otvara 19. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023”

U takmičarskom dijelu festivala učestvovat će pet predstava, a šesta će biti izvedena poslednje večeri, odnosno 11. novembra i to u čast nagrađenih.

19. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023” biće održan u Nikšićkom pozorištu od ponedjeljka, 6. novembra i trajat će do 11. novembra. Ovogodišnje izdanje nikšićkog festivala organizuje se pod sloganom „Tako je (ako vam se tako čini)”.

Prve festivalske večeri, 6.novembra, nakon svečanog otvaranja  i dodjele nagrade “Veljko Mandić”, biće izvedena predstava “Ivanov” Narodnog pozorišta Sarajevo, rađena je po tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Paolo Magellija.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

U takmičarskom dijelu festivala učestvovat će pet predstava, a šesta će biti izvedena poslednje večeri, odnosno 11. novembra i to u čast nagrađenih.

Prema programu  predstave će biti izvođene od 20:00 sati, a od 22:00 sati u foajeu Nikšićkog pozorišta su razgovori o predstavama. Moderator će biti Goran Bulajić.

Narodno pozorište Beograd predstavu “Očevi i oci” izvest će 7. novembra, predstava “Brod za lutke” Narodnog pozorišta Bitolj na repertoaru festivala je 8. novembra, za 9. novembar najavljeno je izvođenje predstave “Ćelava Pjevačica” Centra za kulturu Tivat, te komad Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka “Gospođica”, biće izveden 10.novembra, poslednje takmičarske večeri nikšićkog Festivala.

19. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2023“ završava se 11. novembra dodjelom nagrada, a u čast nagrađenih bit će izvedena predstava Kruševačkog pozorišta “Za sada je sve OK”.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu