Dramska predstava "Mišolovka" Agathe Christie prvi put u BiH 15. juna na sceni NPS

Dramska predstava "Mišolovka" Agathe Christie prvi put u BiH 15. juna na sceni NPS

Od postavljanja na svjetskoj pozornici 1952. godine predstava "Mišolovka" nije prestala da plijeni pažnju ne samo publike nego i kritike.

Kultna dramska predstava "Mišolovka" književnice Agathe Christie, najduža neprekidno igrana predstava u istoriji pozorišta, premijerno i prvi put u Bosni i Hercegovini bit će izvedena 15. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo, u režiji Branka Vekića.

Od postavljanja na svjetskoj pozornici 1952. godine predstava "Mišolovka" nije prestala da plijeni pažnju ne samo publike nego i kritike.

"Ovo je prva i jedina bosanskohercegovačka izvedba "Mišolovke". U regioni je izvedena u Virovitici i dva puta u Beogradu. Siguran sam da će ekipa, predvođena Brankom Vekićem, ispuniti očekivanje i da će predstava biti pun repertoarni i umjetnički pogodak", kazao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

Režiser Branko Vekić je nagovijestio da će publika prepoznati razloge zašto je predstava "Mišolovka" sada postavljena u NPS-u i u BiH.

"Potrudili smo se da napravimo predstavu koju će publika voljeti. Pored toga, ovdje se radi o tekstu koji je istovremeno jedna oštra socijalna kritika, govori o društvu u kome je laž pravilo ponašanja, u kome se nevine žrtve negiraju, relativiziraju, krivica se prebacuje na nekog drugog", naveo je Vekić.

Dramaturg Adnan Lugonić je pokušao tekst učiniti kompaktnijim, da, kako kaže, nekad ispadnete pametniji od originalnog autora, ali navodi da se Agatha Christie potpuno opire tome zato što su kod nje informacije precizno posložene, precizna je karakterizacija likova, tako da ukoliko biste htjeli da se pravite pametni, samo biste osiromašili tekst.

"U svijetu Agathe Christie svi su krivi dok se ne dokaže suprotno. Vjerujem da će publika voljeti ovu predstavu. Tu sve počiva na glumcima i njihovoj igri, umijeću da vode publiku na uzbudljivo putovanje tokom kojeg se neprestano pitate ko je ubica, a ko naredna žrtva", naveo je Lugonić.

Iako je predstava "Mišolovka" veliki izazov za glumce, to je ujedno i velika odgovornost, jer,, kako su glumci predstave Mak Čengić i Filip Radovanović kazali, dijele scenu i sa publikom, publika im je treći partner.

Stoga su izrazili nadu da će uspjeti ostvariti saradnju i sa publikom te da će predstava biti uspješna. To će, kako su obećali, biti predstava kojoj će se publika vraćati.

U predstavi igraju Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Minka Muftić, Rijad Ljutović, Sanela Pepeljak, Mirvad Kurić, Filip Radovanović. Koreograf je Selma Štrbo Arnautović, kostimografiju i scenografiju  je uradila Sabina Trnka, a dizajn svjetla Moamer Šaković.

Dramska predstava "Mišolovka" kraljice krimi romana Agathe Christie je na scenama svjetskih pozorišta, od premijere 1952. godine u londonskom Ambasadors teatru, imala oko 26.000 izvođenja te je time na sceni već više od 71 godine.

Preuzeto sa: FENA

„Mišolovka“ se prikazuje prema dogovoru sa Concord Theatricals Ltd u ime Samuel French Ltd www.concordtheatricals.co.uk

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu