GLUMICA I MIT: Sarajevska premijera dramske predstave „Marlene Dietrich - pet tačaka optužnice“ 6. septembra na sceni NPS

"Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Mittelfest Cividale.

Svečano otvaranje umjetničke sezone 2023/2024. Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličeno u srijedu 6. septembra, sa početkom u 19:30 sati, sarajevskom premijerom dramske predstave „Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića.

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich dok ostatak podjele čine: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

GLUMICA I MIT

„Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata. U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Diterich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom.

Marlena je bila pravedna žena; nije trpjela glupost; bila je romantična i veliki, veliki borac za mir. Živjela je dugo, do svoje 91. godine. Često je zvala svjetske političare telefonom i razgovarala s njima. Mislim da je pokušavala da utiče na njihove politike, bila je jako sretna kad joj je francuski predsjednik Fransoa Miteran najavio da će pasti Berlinski zid. Mislim da bi i danas koristila svoju slavu i utjecaj da doprinese miru i pravdi. Ona je bila prva osoba koja je javno progovorila njemački u Izraelu, jer to je bilo zabranjeno. Ali izraelska publika ju je toliko voljela da su gledaoci tražili tokom koncerta da pjeva na njemačkom čuvenu pjesmu „Lili Marlen.“ A ona je bila pripremila i jednu pjesmu na hebrejskom.“ – (Haris Pašović)

AUTORSKI TIM

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; Dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj; Kompozitor: Dino Šukalo i studio Modra rijeka; Dizajn svjetla: Branislav Milinković; Video art: Dino Hujić; Direktor fotografije: Alen Alilović; Video produkcija: Source production.

SVJETSKA PREMIJERA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU MITTELFEST

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

"Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfest Cividale i BNP Zenica.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu