NE PROPUSTITE: Nušićeva „Protekcija“ u režiji Kokana Mladenovića 1. aprila na repertoaru Narodnog pozorišta

Također, publika će imati priliku slušati songove kompozitorice Irene Popović Dragović u izvedbi dramskog ansambla NPS koji će pratiti tročlani bend u sastavu: Ana Petrović, Lucija Mesarek i Dario Kos.

U ponedjeljak 1. aprila  svi ljubitelji komedije, moći će uživati u igri dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo kada će na sceni NPS biti izvedena predstava „Protekcija“, rađena po tekstu Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića.

Također, publika će imati priliku slušati songove kompozitorice Irene Popović Dragović u izvedbi dramskog ansambla NPS koji će pratiti tročlani bend u sastavu: Ana Petrović, Lucija Mesarek i Dario Kos.

„Polazeći od činjenice da je Protekcija komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak, Svetislav Kukić – ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji Protekcija je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama... Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom.“ - navela je Milena Bogavac.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

 

Foto: Velija Hasanbegović

Radno vrijeme blagajne :

- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

- Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu