Večeras prva repriza dramske predstave "Hasanaginice"

Prva repriza dramske predstave “Hasanaginice” autora i režisera Danila Marunovića bit će izvedena večeras sa početkom u 19:30 sati, u Stolaboratoriji NPS (Terezije bb).

U predstavi igraju: Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić. Mediha Musliović i Milan Pavlović.

Autorica teksta i dramaturginja je Ksenija Popović.

Scenografska rješenja uradila je Marijela Hašimbegović, kreaciju kostima potpisuje Vanja Ciraj-Džudža, dok je autor muzike Ivan Marović.

“Kroz preplitanje teatra u teatru i privatnih života njegovih aktera, komad preispituje granice današnjih odnosa među polovima i tačke spajanja i mimoilaženja između ženine privrženosti muškarcu i potomstvu i težnje ka ličnoj sreći i ostvarenju.

Komad postavlja pitanje što se dešava kada tu tačku pomjerimo i imamo li pravo da odbijemo našu dužnost, kao Hasanaginica koja od stida nije pošla na ratište da obiđe ranjenog muža.

U ovom komadu svaka Hasanaginica donosi svoju kontroverznu odluku u odnosu na tradicionalni poredak.

Na gledaocu će biti da prosudi da li život treba zbog toga da je kazni ili nagradi - ili možda pomalo i jedno, i drugo.”
 
Ksenija Popović, autorica i dramaturginja
Književnica, majka, supruga
Majka, supruga, književnica
Supruga, majka, književnica
Supruga, književnica, majka?

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu