"Umjetnik u gladovanju" na 18. "Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2022”

18. "Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022” održava se u periodu od 7 ― 13. novembra 2022. godine.

U petak 11. novembra u 20:00 sati na 18. "Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2022”, bit će izvedena dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića. 

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nišić.

„Sve što nas okružuje je prelijepo i u svemu se može pronaći značenje i smisao. Razgovor, istinski razgovor sagovornika koji su prisutni da slušaju jedni druge, predstavlja jedan od temelja na kojima počiva zdravo postojanje. Prvu probu smo počeli sa ovim stavom, predstavu smo završili drugačiji, promijenjeni.

Ova autorska predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija.

Kao kolektiv istražili smo vezu između nas, naših privatnih života, opažanja koja imamo o poslu kojim se bavimo i okruženju u kojem bivamo, sa enigmatičnim, turobnim i zatvorenim Kafkom. Polazište je bila pripovijetka Umjetnik u gladovanju, a razvilo se u nešto šire.“ (Alen Šimić i Benjamin Hasić)

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografska i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Dramska predstava „Umjetnik u gladovanju“ Narodnog pozorišta Sarajevo odabrana za najbolju predstavu na festivalu “Novi Tvrđava teatar” u Čortanovcima.

U organizaciji i na sceni Nikšićkog pozorišta od 7. do 13. novembra biće održan 18. "Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022“. Festival se organizira pod sloganom IZNENADIMO NAS POZNATI.

Prve večeri festivala, nakon svečanog otvaranja, bit će izvedena predstava "Ana Karenjina" Novosadskog pozorišta - Újvidéki Színház, koju je prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Dejan Projkovski. Festival će otvoriti predsjednica žirija glumica Tanja Bošković, a prisutnima će se obratiti direktor Nikšićkog pozorišta i festivala Radinko Krulanović.

Vijeće Festivala čine: Janko Jelić, predsjednik i članovi: Radinko Krulanović, Miloš Nenezić, Miodrag Čizmović i Miljan Mijušković.

Razgovori o predstavama vodit će se nakon izvedbe, a moderatorica je Vanja Kovačević, novinarka i publicistica.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu