U petak 9. decembra premijerno na sceni NPS dramska predstava "Ivanov"

Prva repriza 10. decembra u 19:30 sati.

 

U petak, 9. decembra 2022. godine u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena dramska predstava „Ivanov“ rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paoloa Magellija.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Anton Pavlovič Čehov je Ivanova, dramu u četiri čina, napisao sa 27 godina i prema vlastitim tvrdnjama u samo deset dana.

„Čitava se drama naših lica u “Ivanovu” razapinje između prve i zadnje rečenice komada: “Uplašili ste me”, koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one “Ostavite me!” kada jurne u stranu i ustrijeli se. Prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od “isječka života” imajući u vidu ljudske sudbine - veliku dramsku formu. Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma.


Svijet i slijed od pisca odabranih situacija bez milosti, ali s pripadajućom komičnošću beznačajnih razgovora koji potenciraju apsurdnost istih, pokazuje i raskazuje ljude u kaosu malograđanske svakodnevice, a tragično se tada pojavljuje u raskoraku istine i priželjkivanog, kao posljedica pogrešnih proračuna, kao rezultat iznevjerenih očekivanja – a ne kao produkt unaprijed zadatih tragičnih okolnosti. Tako naizgled živa, čitava, čak vesela slika svijeta otkriva ispod površine sakrivenu ne samo monotoniju, otuđenost i nerazumijevanje, već i trulež i raspadanje. U toj disproporciji svako djelovanje postaje i ostaje apsurdnim – jer ga određuje taj, naš, prostor i vrijeme.


Stoga prilikom uprizorenja nismo mogli zaobići činjenicu da se i mi danas, baš kao i društvo sa imanja Lebedjevih ili pak Ivanovih, krećemo u grupama, a zapravo smo čitavo vrijeme osuđeni na samoću (ili: na biti sam). Zato ova predstava prepušta glumcu da u situaciji pronađe i predstavi vlastitu istinu, da instrumente svoje duše zajedno s emotivnim i životnim iskustvima prepusti scenski zadanom okviru.“ (Željka Udovičić Pleština)

Zijah Sokolović i Ermin Sijamija

foto: Velija Hasanbegović


Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. decembra 2022. godine sa početkom u 19:30 sati.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu