„Orestija“ Slobodana Unkovskog večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sa početkom u 19:30 sati, biti izvedena dramska predstava „Orsetija“ rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog jednog od najnagrađivanijih i najuspješnijih reditelja u regiji.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Ermin Sijamija, Vedrana Božinović, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Miljović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da “svako vrijeme nosi svoje breme” i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo.

I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim delanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta.“ – (Jelena Mijović)

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea).

Dramska predstava „Orestija“ bit će izvedena u takmičarskom dijelu programa Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrika BiH, u srijedu, 25. 10. 2023, godine.

Predstava je rađena u koproduckiji NPS i Scena MESS.

Foto: Velija Hasanbegović

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu