Za Dan grada Sarajeva 6. aprila višestrukonagrađivana predstava „Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića

Za Dan grada Sarajeva 6. aprila višestrukonagrađivana predstava „Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića

Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti”, bit će izvedena večeras, povodom Dana grada Sarajeva — u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

„Zašto ova predstava sada i ovdje? Svaka predstava, barem implicite, hoće sobom nešto kazati o razlozima svog scenskog života. Ova, kroz živote i smrti jedne sarajevske obitelji/porodice govori i o suvremenom Sarajevu. O apsurdu kojem zorno svjedočimo, govorimo i šutimo. Čudan Grad. Ne možeš ni u njemu, ni bez njega, a moraš. Ne da ti maknuti, a tjera te od sebe. Ko je i koliko živ u ovom Gradu, ne zna se. Najbolje ga vidiš zatvorenih očiju, iz očaja, ili s drugog kraja Svijeta.” (Ljubica Ostojić)

U predstavi igraju: Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić, Danijel Žontar, članovi baletnog ansambla Hariz Šabanović i Jasenko Matković, te članovi hora Opere NPS.

„Preferiram teatar koji pruža otpor svim pokušajima da se komercijalizira kroz „lakše i pitke komade”. Zanimaju me dramski tekstovi koji se daju postaviti u kritičkom odnosu prema društvenim temama. Vidjeti vlastiti nakazni odraz u vremenu u kojem živimo, nije nimalo jednostavan scenski zadatak. Dramski tekst Ljubice Ostojić nudi mogućnost za otvoreno kazalište, nešto novo i rubno, istraživačko u propitivanju scenske forme i izraza.

Takvi dramski komadi čine da se bolje osjećate i u neuspjelom redateljskom pokušaju, nego u radu na dosadnim repertoarnim predstavama koje gode malograđanskoj publici ‐ jer ne daj Bože da se uznemire ili zapitaju o bilo čemu u teatru. Scena je metafizički prostor u kojem se može još uvijek slobodno misliti, čak i o svom rodnom gradu, s kojim nikad nisi načisto. To je u dobrom smislu neuništiv grad, brzo se regenerira, vitalan je i ima atmosferu koja zna biti zavodljiva i šarmantna, ali i nepodnošljivo okrutna.“ (Dino Mustafić)

Dramaturgiju je uradila Ljubica Ostojić, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, koreografiju je uradio Gjergji Prevazi, dok je kompozitor Damir Imamović.

NAPOMENA: Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti”, bit će izvedena večeras u 19.30 sati, povodom Dana grada Sarajeva — u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Foto: Sulejman Omerbašić

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu