Praizvedba predstave "Jedan je Muhammad Ali" sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Praizvedba predstave "Jedan je Muhammad Ali" sutra u Narodnom pozorištu u Sarajevu

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dino Bajrović i muzičar Ratko Zečević.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 27. januara, sa početkom u 19:30 sati premijerno će biti izvedena dramska predstava "Jedan je Muhammad Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića.
Povodom sutrašnje premijere prestave danas je u Narodnom pozorištu održana press konferencija.

Direktor Narodnog pozorišta i reditelj ove predstave Dino Mustafić istakao je kako mu je uvijek zadovoljstvo raditi na teksu Almira Imširevića.

"Ja sam reditelj koji je malo težak na izboru dramskih tekstova. Puno promišljam zašto nešto treba raditi, kada treba raditi. Razmišljam o kontekstu i publici. Moram reći da je malo bh. pisaca koji kroz svoj dramski tekst odgovaraju na refleks vremena. Jedan od onih koji se uvijek beskompromisno hvatao sa teškim temama je Almir Imširević. Bilo je pravo uživanje raditi na ovom tekstu", naveo je.

Potom je istakao važnost borbe za mir, solidarnost i humanizam, kojoj se morate boriti za istinu ma koliko ona bila teška.

"S ovom predstavom mi smo željeli jednim emotivnim, jednostavnim, toplim, pametinim, ironičnim jezikom progovoriti o temama koje nas jako uznemiravaju, koje nam bude sentiment i melanholiju. A istovremeno govore o budućnosti koja može biti neizvjesna ako se mi kao ljudi zaboravimo nazvati ljudskim bićima tj. ako dozvolimo da ovaj svijet doživi aktove bezumlja i civilizacijsko sunovrata bez borbe", dodao je.

Dramaturginja predstave je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn radi Zlatan Filipović.

Publika će moći pogledati isti naslov 31. januara, 1. i 23. februara te 4. i 25. marta. Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti putem zvanične web stranice www.nps.ba/repertoar.

Preuzeto sa: Klix.ba

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu