Noć teatra u NPS: Večeras dramska predstava "Hasanaginice"

Večeras će u sklopu manifestacije "Noć teatra Bosne i Hercegovine", sa početkom u 19:30 sati na Velikoj sceni NPS biti izvedena dramska predstava „Hasanaginice“ autora i režisera Danila Marunovića.


U predstavi igraju: Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić. Mediha Musliović i Milan Pavlović.

Autorica teksta i dramaturginja je Ksenija Popović.

Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, kostimografska rješanja uradila je Vanja Ciraj-Džudža, autor muzike je Ivan Marović.

"Hasanaginice" je jedna brutalno iskrena predstava. Svi ti likovi i svi ti zapleti, svaki sukob i svaka kap ljudskosti, iscijeđena je iz iskustva nas samih, članova ekipe koja je stvorila djelo. Dok smo u teatarskoj strasti, u toku dramatičnog procesa, tragali za budućom predstavom, najednom smo razumjeli da je sami već živimo. Ne samo kod kuće-privatno, već baš na probama. I tako... jedna pozorišna grupa, koja ostavlja dušu na tim probama, nauštrb porodicne, bračne ili neke druge harmonije, ispričala je priču o braku, u formi omaža fenomenu kojeg znamo pod brendom "Hasanaginica". Jedna harizmatična ženska subverzija čiji eho se evo, i dalje prolama kroz vjekove u ultra patrijarhalnoj kulturi.“ (Danilo Marunović)

NOĆ TEATRA BOSNE I HERCEGOVINE
Četranesti put za redom Bosansko narodno pozorište Zenica je koordinator teatarske manifestacije European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra Bosne i Hercegovine. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine.


Obavještavamo publiku da su sve ulaznice rasprodane.


Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu