Nagrađivana dramska predstava „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Nagrađivana dramska predstava „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

Nagrađivana dramska predstava „Hedda Gabler“ rađena po tekstu norveškog književnika Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića, bit će izvedena u ponedjeljak 22. maja, na sceni Narodnog pozorišta, sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Mona Muratović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Jasna Diklić i Belma Salkunić.

Dramski tekst "Hedda Gabler" norveškog pisca i dramatičara Henrika Ibsena jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnosti a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih.

Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

„Žudeći za nemogućim idealom lijepog i dostojanstvenog, a pristajući na banalnost življenja u modernom društvu, Hedda je jedan od najnepredvidljivijih, najuzbudljivijih i najslojevitijih likova ikada napisanih. Pišući Heddu Gabler, psihološku dramu o ženi zatočenoj u kući, braku i životu koji nije željela, Ibsen slika portret ranog industrijskog društva u kome je tehnologija omogućila masovnu proizvodnju, ali je istovremeno preoblikovala društvene vrijednosti, pa se zadovoljstvo mjeri potrošnjom, vrijednost pronalazi u kompeticiji, a samorealizacija čovjeka se očituje u tome da li je uspješno ispunio svoju društvenu funkciju. Granice individualne slobode iscrtane su linijama društveno prihvatljivog, i svaki pokušaj odstupanja predstavlja napad na krhki poredak društvenih odnosa.“ (Nermin Hamzagić i Asja Krsmanović)

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radio je Thomas Steyaert koji potpisuje i muziku.


HEDDA GABLER JE VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA PREDSTAVA

Aldin Omerović i Jasna Diklić dobitnici su nagrada za najbolja glumačka ostvarenja na 41. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu za uloge Jurgena odnosno Juliane Tesman u predstavi "Hedda Gabler", dok je Mona Muratović, na svečanosti koja se od ove godine organizuje u Narodnom pozorištu Sarajevo za najbolja umjetnička ostvarenja u sektorima drame, opere i baleta, dobitnica godišnje nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu (Hedda Gabler).


Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00 - 11:30 i 15:30 - 19:30 sati.
Ostalim radnim danima od 9:00 – 15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu