"Orestija" i „Hasanaginice“ na sceni NPS

Zbog izuzetno velikog interesovanja publike, Narodno pozorište Sarajevo je omogućilo dodatnih 110 mjesta za dramsku predstavu „Hasanaginice“, koja će biti izvedena  u četvrtak 15. februara sa početkom u 19:30 sati.

Višestruko nagrađivana dramska predstava "Orestija" rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najuspješnijih reditelja u regiji, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće izvedena 2. novembra u srijedu 14. februara sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da “svako vrijeme nosi svoje breme” i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo.

I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim delanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta.“ – (Jelena Mijović)

Zbog izuzetno velikog interesovanja publike, Narodno pozorište Sarajevo je omogućilo dodatnih 110 mjesta za dramsku predstavu „Hasanaginice“, koja će biti izvedena  u četvrtak 15. februara sa početkom u 19:30 sati.

Autorica teksta i dramaturginja je Ksenija Popović. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, kostimografiju Vanja Ciraj-Džudža, muziku je komponovano Ivan Marović.

U predstavi igraju: Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović.

"Hasanaginice" je jedna brutalno iskrena predstava. Svi ti likovi i svi ti zapleti, svaki sukob i svaka kap ljudskosti, iscijeđena je iz iskustva nas samih, članova ekipe koja je stvorila djelo. Dok smo u teatarskoj strasti, u toku dramatičnog procesa, tragali za budućom predstavom, najednom smo razumjeli da je sami već živimo. Ne samo kod kuće-privatno, već baš na probama. I tako... jedna pozorišna grupa, koja ostavlja dušu na tim probama, nauštrb porodične, bračne ili neke druge harmonije, ispričala je priču o braku, u formi omaža fenomenu kojeg znamo pod brendom "Hasanaginica". Jedna harizmatična ženska subverzija čiji eho se evo, i dalje prolama kroz vjekove u ultra patrijarhalnoj kulturi.“ - Izjavo je autor i reditelj Danilo Marunović

Cijena jedne ulaznice iznositi 10 KM, a mjesta neće biti numerisana. Rezervaciju je moguće izvršiti putem web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo ili kupiti direktno na blagajni NPS.

 

Radno vrijeme blagajne :

-Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu