Remek-djelo Dostojevskog na sceni Narodnog pozorišta: Haotičnost "Idiota" u aspektu današnjice

Remek-djelo Dostojevskog na sceni Narodnog pozorišta: Haotičnost "Idiota" u aspektu današnjice

Prva repriza je u četvrtak, 23. 2. a naredno izvođenje u subotu, 25. 2. 2023. sa početkom u 19:30 sati.

Povodom premijere predstave "Idiot" rađene po remek-djelu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Narodnom pozorištu je održana press konferencija na kojoj je rediteljica Selma Spahić pojasnila da su "haotičnost romana predstavili u aspektu današnjice".

Premijerno izvođenje predstave "Idiot" očekuje nas sutra na sceni Narodnog pozorišta s početkom u 19:30 sati, dok nas reprizna izvođenja očekuju u četvrtak i subotu - 23. i 25. februara također u 19:30 sati, najavili su na press konferenciji.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je: "Shodno onome što smo željeli na početku našeg mandata - to je da našim pozornicama igramo veliku literaturu, klasiku, ali da probamo da postavljamo te predstave iz jedne zanimljive autorske vizure, rediteljske vizure s jednom novom energijom - mislim da smo dočekali takvu jednu predstavu".

"Uvijek kada govorimo o klasici ima mnogo razloga zašto joj se u nekim prijelomnim epohama koje nam izgledaju dezorijentisano vraćamo. Tu možemo da dobijemo suštinu pitanja koja su nam egzistencijalno važna. Pozorište nikada ne nudi definitivne i trajne odgovore. Stoga je inscenacija ovoga remek-djela u ovom vremenu danas potpuno očekivana", dodao je.

Napomenuo je da imamo predstavu "koja je u najboljem smislu najava jedne mlade glumačko-dramaturške, čak i autorske generacije". Također, istaknuo je da se ne sjeća kad su imali premijeru i da su rasprodane sve tri izvedbe u jednom mjesecu.

Vedrana Božinović, umjetnička direktorica drame, kazala je da je ovo četvrta premijera drame u ovoj sezoni i prva u ovoj godini te najavila da nas očekuju još dvije.

"Počet ćemo raditi i dvije predstave u ovoj sezoni koje će biti prikazane u narednoj. Moj izbor za ovu sezonu je bila klasika, ne zato što sam željela da na ovoj sceni postavimo velike tekstove. Cilj mi je bio povratak onome što nešto govori o vremenu i prostoru u kojem živimo danas. Ova predstava nije neki dosadni pozorišni komad nego je svježa, vrlo aktuelna, izuzetno važna s mnogo oštrih rubova na koje se lako porezati", kazala je.

Selma Spahić, rediteljica predstave, pojasnila je na koji način su predstavili roman te koji aspekt je njoj posebno bio važan.

"Bavili smo se motivom zašto je Dostojevski počeo da piše roman, on je prepoznao veliku strast i veliku bezidejnost tadašnje mlade generacije i tek onda se pojavila ideja da piše roman o idealnom čovjeku ili o nekome ko je najbliže, iz religijskog naslijeđa, najbliže Kristu, u našem kontekstu mi smo to malo drugačije postavili", ispričala je.

"Meni je drugi aspekt bio važan - ta neurotičnost tog svemira romana koja se vrlo lako prenosi na današnje vrijeme. I ta polifonija koja djeluje kao da čujete mikrofoniju kad slušate vijesti. Kao da vam od niza kontradiktornih rečenica mozak zablokira - tako nekako djeluje taj roman. Jedno veliko višeglasje koje smo mi podigli na neku vrstu neurotičnosti 21. vijeka. Predstava mi se doima žestokom i u nekom smislu agresivnom, ali uz zvuk violončela i violine - postoji neki balans poetičnosti i filozofije", pojasnila je Spahić.

Dramaturg Benjamin Konjicija kazao je kako je svijet "Idiota" jedan glasan i haotičan svijet: "Dostojevski piše u jednom historijskom periodu velikih društvenih reformi u Rusiji kada se pojavila mlada generacija koja propituje sistem vrijednosti. Mi smo u toj haotičnosti prepoznali svijet današnjice, čitava ta opterećenost informacijama, izgubljenost koju osjeti mlada generacija je nama bila interesantna istražiti".

Vanja Đugum Matović kazala je da je rad na predstavi donio i veliku odgovornost zbog samog obima materijala te da se nada da su to iznijeli kako treba.

U naslovnim ulogama pojavit će se Dino Sarija, koji će igrat lik Lava Nikolajeviča Miškina, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove.

Ostatak podjele čine: Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja radi Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

Preuzeto sa: Klix.ba

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu