U 59. godini života napustio nas je istaknuti bosanskohercegovački glumac Mirsad Tuka

U 59. godini života napustio nas je istaknuti bosanskohercegovački glumac Mirsad Tuka

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke bit će upriličeni u Sarajevu u četvrtak, 13. jula.

Bh. glumac Mirsad Tuka preminuo je danas u 59. godini nakon duge i teške bolesti.

U Narodnom pozorištu Sarajevo ostvario je uloge: Meša Selimović Derviš i smrt , u režiji Sulejmana Kupusovića,  M.Ogrizović-M.Nadarević, Hasanaginica, u režiji Mustafe Nadareviće, M.Držić, Dundo Maroje, u režiji Gradimira Gojera,  B.M.Koltes, Roberto Zucco, u režiji Dine Mustafića, G.Buhner, Woyzeck, u režiji Manfreda Webera, I.Samokovlija, Hanka, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, E.Sanguineti (prema Ludovicu Ariostu), Orlando Furioso, u režiji Aleša Kurta, G.E.Lessing, Nathan Mudri, u režiji Ozrena Prohića, A.Sidran, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, u režiji Elmira Jukića, W.Shakespeare, Hamlet, u režiji Dubravka Bibanovića, F.Šovagović, Ptičice, u režiji Ozrena Prohića, M.Selimović, Tvrđava, u režiji Sulejmana Kupusović, D. Kiš, Elektra, u režiji Aleksandra Jevđevića, I.Brešan, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, u režiji Sulejmana Kupusovića, D.Komadina, D.Bevanda, N.Lindov, A.Pilav, Na rubu svemira, u režiji Marka Misirače, E.Kalman, Kneginja čardaša, dirigent Ognjen Bomoštar, u režiji Krunoslava Cigoja, Orhan Pamuk, Snijeg, u režiji Dine Mustafića.

Od 1996. bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: Nafaka, Sve džaba, Remake, Ostavljeni, Warriors, Cirkus Kolumbija, Underground, Sabina K., Lud, zbunjen, normalan i drugi.

Profesionalnu karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija Narodnog pozorišta Tuzla.

Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu "Praznik u Sarajevu". Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991. godine kao najbolji glumac - debitant.

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke bit će upriličeni u Sarajevu u četvrtak, 13. jula.

Kolektiv Narodnog pozorišta Sarajevo upućuje iskreno saučešće porodici, prijateljima i kolegama.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu