Izložba Theatrum Memoriae realizovan uz podršku Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovin

Godinu dana nakon otvaranja prvog dijela izložbe Theatrum Memoriae, kojom je obilježen veliki jubilej stogodišnjice postojanja i rada Narodnog pozorišta Sarajevo, ovaj multimedijalni projekat realiziran je i u svojoj drugoj fazi.

Projekat vizualizacije historije Narodnog pozorišta sada je proširen u domene dizajna enterijera službenog dijela najveće teatarske kuće u BiH. Kroz svoje sada već stogodišnje djelovanje, Narodno pozorište Sarajevo ostvarilo je preko 1500 premijera – dramskih, opernih i baletnih, kao i veliki broj horskih i solističkih koncerata, a sve to u prostorima jedne od najimpozantnijih austrougarskih građevina u srcu grada, u nekadašnjem Društvenom domu koji je 1896. projektovao Karel Pařík – „Čeh koji je gradio evropsko Sarajevo“.

Projekat Theatrum Memoriae realizira se u nekoliko faza, dok je arhivska građa zastupljena na izložbi, predstavljena u širem obimu i prema odgovarajućim estetskim standardima transponovana na zidove u jednom od službenih dijelova Kuće na Obali. Kustos izložbe i autor projekta, historičar umjetnosti i komparativist Igor Vučak, dao je rezime višemjesečnog procesa realizacije:

„Bila je privilegija ući u novu fazu projekta Theatrum Memoriae, prikazati još jedan dio arhivske građe koja svjedoči o grandioznoj historiji naše najveće pozorišne kuće. Mi smo ovog puta u prezentaciju inkorporirali preko 200 pozorišnih fotografija koje su digitalizirane i vizuelno obrađene tako da mogu postati dio jedne, po dimenzijama skoro po barokne kompozicije, koja prikazuje neke od značajnih trenutaka u historiji NPS-a. Ponovo je napravljen rezime svakog desetljeća, predstavljene su različite generacije naših pozorišnih doajena, domaćih i gostujućih reditelja, domaćih i međunarodnih projekata i mnogobrojnih nagrada koje su sva tri segmenta Narodnog pozorišta Sarajevo – Drama, Opera i Balet, dobili kroz svoj dugogodišnji rad.

Postoje određene inovacije, a to su kompozicije unutar kojih je prikazana kratka historija izvedbi djela Shakespearea, Molièrea, Ibsena, Brechta, Čehova, Ionesca, Becketta i drugih velikih dramatičara na sceni NPS-a u posljednjih stotinu godina. Postoje kompozicije gdje možemo vidjeti fotografije sa prizorima iz mnogobrojnih svjetskih opera koje su u različitim desetljećima, a pod vodstvom istaknutih dirigenata, izvođene u Sarajevu. Uključujući fotografije prvaka i solista Opere NPS-a, i naravno, dio enterijera rezervisan za fotografije Hora Opere NPS, kao i Sarajevsku filharmoniju. U saradnji sa našim cijenjenjim stručnjakom i hroničarom baletne umjetnosti, Halidom Kuburovićem, u pripremi je i historijat Baleta, koji će obuhvatati neke od ključnih trenutaka iz preko sedam desetljeća postojanja ovog umjetničkog segmenta Narodnog pozorišta.“

Pored autora projekta, značajnu ulogu u realizaciji imali su fotograf i dizajner Romano Kuduzović, grafički dizajner Admir Šljivnjak, producent Ismar Hadžiabdić i direktor NPS-a, Dino Mustafić. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Arhiv NPS, pozorišne monografije i časopisi, kao i privatni arhivi pojedinih pozorišnih umjetnika pružili su vrijednu arhivsku građu u procesu realizacije ovog projekta.

 

Projekat Theatrum Memoriae je realizovan pod pokroviteljstvom Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovine.

Foto: Velija Hasanbegović

 

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu