Sjećanje na bh. režisera Sulejmana Kupusovića (15. 8. 2014. - 15. 8. 2023.)

Sjećanje na bh. režisera Sulejmana Kupusovića (15. 8. 2014. - 15. 8. 2023.)

Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. godine.

Poznati bh. reditelj Sulejman Kupusović preminuo je u 63. godini u Sarajevu 15. 08. 2014. godine.

Kupusović je rođen 1951. u Kladnju. Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radijsku režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta.

Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. godine.

Režirao je u pozorištima diljem bivše Jugoslavije, kasnije i Bosne i Hercegovine, te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.

Kupusović je režirao i prvu bosanskohercegovačku operu – “Hasanaginica”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine i u kojoj je u naslovnoj ulozi nastupila tadašnja primadona Sarajevske opere Amila Bakšić.

Osim pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko televizijskih drama i serija, a autor je i brojnih pozorišnih hitova koji su uvijek punile sale i publika ih i dan danas s radošću gleda.

Predstave širom svijeta 

Kupusović je na televiziji realizirao desetak drama, nekoliko serija (“Tale”, “Teversenove bajke”…) te veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa.

Kupusovića bh. publika pamti i po pozorišnim predstavama koje je režirao, kao što su: “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Roman o Londonu”, “Hasanaginica”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”...

Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

Nikad zaboravljen naš Sule.

Kolektiv Narodnog pozorišta Sarajevo

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu