Napustio nas je bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist, akademik Abdulah Sidran

Napustio nas je bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist, akademik Abdulah Sidran

Večeras nas je napustio bosanskohercegovački pjesnik pisac i scenarist, akademik Abdulah Sidran.

Bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao je u Sarajevu. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine itd. Do aprila 1992., kad je počeo rat u BiH, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao "vodeći dramaturg". U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdeset-osmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima, kao što su "Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva", "Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH", "Zmajeva nagrada" i druge. U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut", nagrađena je izuzetnim priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske.

Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji sa djelima "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice te "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

U Narodnom pozorištu Sarajevo radio je na predstavama “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” (režija: Elmir Jukić)i “Prvi put sa ocem na izbore” (režija: Sulejman Kupusović). Plesno-kazališni komad "Sjećaš li se..'Sjećaš li se Dolly Bell?'", inspriran motivima romana Abdulaha Sidrana, postavljen je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 29. novembra 2023. godine.

Menadžment Narodnog pozorišta Sarajevo izražava svoje iskreno saućešće porodici, prijeteljima i kolegama.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu