OBJAVLJEN REPERTOAR NPS DO KRAJA SEZONE: 58 naslova, 5 premijernih izvođenja i novo izdanje specijalnog programa Kultura na ulice 2024!

OBJAVLJEN REPERTOAR NPS DO KRAJA SEZONE: 58 naslova, 5 premijernih izvođenja i novo izdanje specijalnog programa Kultura na ulice 2024!

Također, ovim putem obavještavamo cijenjenu javnost da je došlo do promjene cijena ulaznica za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a novi cjenovnik dostupan je na zvaničnoj web stranici "Kuće na Obali".

Narodno pozorište Sarajevo obavještava sve ljubitelje teatarske umjetnosti da je od danas moguće izvršiti rezervaciju ulaznica do kraja umjetničke sezone 2023/24. Naime, krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovini objavila je repertoar za naredna tri mjeseca i to za april, maj i juni 2024. godine.

Također, ovim putem obavještavamo cijenjenu javnost da je došlo do promjene cijena ulaznica za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a novi cjenovnik dostupan je na zvaničnoj web stranici Kuće na Obali.

58 NASLOVA, PET VELIKIH PREMIJERA

U naredna tri mjeseca 2024. godine (april, maj i juni) publika će moći uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava. Također, u naredna tri mjeseca Narodno pozorište će producirati i pet premijernih izvođenja.

Prva premijera je jazz opera „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom palicom maestra Bakira Samardžića koji će dirigovati orkestrom Sarajevske filharmonije. Koreografkinja je Belma Čečo-Bakrač.

U jazz operi „Blue Monday“ učestvuju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj i Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Jazz opera „Blue Monday“ premijerno će biti izvedena 22. marta sa početkom u 19:30 sati, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta u istom terminu.

U srijedu 27. marta svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS biti izveden baletni klasik „Posljednja noć; Šeherzada“ u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Dramska predstava „Seljačka opera" autora Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila, a prva repriza je dan kasnije 18. aprila.

Publika će imati priliku isti naslov pogledati 13. i 17. maja, te 11. juna.

Nakon „Seljačke opere“ očekuje nas još jedan dramski spektakl „Romeo i Julija“ autora Williama Shakspearea, u režiji Lee Delong koja se bavi pozorišnim klaunom i predstava će u potpunosti biti rađena sa klaunovima.

Premijera dramske predstave „Romeo i Julija“ je na repertoaru 27. maja, prva repriza je 28. maja. Do kraja sezone očekuje nas još jedno izvođenje ovog naslova i to 14. juna.

Nakon dvije dramske premijere publiku očekuje i premijera baletnog klasika „Carmen“ kompozitora Georgesa Bizeta, u koreografiji Valentine Turcu poznate baletne plesačice i koreografkinje. Premijerno izvođenje je planirano za 5. juni, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije 6. juna. U predstavi ćemo uživati u igri baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Za kraj sezone slijedi operna poslastica „Figarov pir“ kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi ćemo gledati i slušati soliste i hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović. Premijera je 28. juna, a prva repriza 29. juna. Inače ovo će reditelju Ivanu Leu Lemi biti treći naslov koji postavlja na scenu NPS, nakon velikog uspjeha sa opernim predstavama „La boheme“ i „Mala Floramye“.

Rezervacije je moguće izvršiti putem oficijelne web stranice NPS, odnosno klikom na link: https://nps.ba/repertoar.

Podsjećamo da će Narodno pozorište Sarajevo, putem svojih zvaničnih platformi, blagovremeno obavijestiti javnost o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalnog programa „Kultura na ulice 2024!“ koji počinje u maju mjesecu.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu