Preminuo istaknuti scenograf i profesor Boris Čistopoljski

Preminuo istaknuti scenograf i profesor Boris Čistopoljski

Bh. akademski grafičar, scenograf i bivši direktor Tehnike NPS Boris Čistopoljski, napustio nas je jučer, 24. maja 2023. godine u 64. godini života.

Čistopoljski će ostati upamćen kao izvrstan grafičar, autor plakata, kataloga, scenografija za televiziju, pozorište, koncerte i manifestacije različitog karaktera. Boris Čistopoljski bio je i dugogodišnji profesor u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a svoje scenografsko iskustvo sticao je ne samo u pozorištu, već i na televiziji.

Počeci njegovog scenografskog rada vezani su upravo za angažman na TVSA (kasnije TVBiH), gdje provodi preko 10 godina radeći kao scenograf i slikar-patiner, a njegova prva saradnja sa pozorištem dešava se još u ratnom periodu.

Čistopoljski počinje raditi kao direktor Tehnike u Narodnom pozorištu Sarajevo u oktobru 1996. godine, na poziv tadašnjeg direktora krovne bh. teatarske kuće, profesora Muhameda Karamehmedovića. U periodu između 1996. i 2000. godine, realizira preko deset scenografija za predstave dramskog, baletnog i opernog repertoara, a među njima su: Tosca, Urban Affairs, Opaline, Slike s izložbe, Leonce i Lena, Voyzeck, Dantonova smrt, Moja zemlja, U vremenu, Carmen i Palčica.

Radeći u Narodnom pozorištu Sarajevo scenografiju za prvu poslijeratnu izvedbu proslavljene Puccinijeve opere Tosca u režiji Krunoslava Cigoja (1997), Čistopoljski je ostvario značajnu saradnju sa hrvatskim scenografom Aleksandrom Augustinčićem.

Nakon perioda stalnog angažmana u Narodnom pozorištu Sarajevo, Čistopoljski će još jednom raditi kao gostujući scenograf u Kući na Obali, a na poziv tadašnje direktorice Baleta i koreografkinje Edine Papo. Baletna predstava Palčica u koreografiji i režiji Nermine Damian premijerno je izvedena 2007. godine, a scenografija je izvedena u iluzionističkom maniru uz upotrebu dinamičnog i razigranog kolorita usklađenog sa ritmom muzike izabrane za baletno ostvarenje na sceni.

Pored spomenutih scenografija rađenih za televiziju i pozorište, prepoznatljivih pozorišnih lutaka na kojima je radio sa suprugom, likovnom umjetnicom Mirjanom Čistopoljski, te mnogobrojnih kolektivnih i samostalnih izložbi na kojima je predstavljen njegov dugogodišnji rad u medijima grafike i crteža, Boris Čistopoljski (bio) je preko dvadeset godina profesor grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti. Dobitnik je Nagrade Roman Petrović za 2014. godinu.

Igor Vučak i Tamara Sarajlić-Slavnić

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu