Odgovor Narodnog pozorišta Sarajevo na saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH povodom premijerne izvedbe predstave "Idiot"

Odgovor Narodnog pozorišta Sarajevo na saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH povodom premijerne izvedbe predstave "Idiot"

 

Poštovani,

Kultura bi trebala da bude slobodna od politike, zaključak je vaše reakcije na predstavu  "Idiot" rediteljice Selme Spahić, koja je premijerno izvedena u NPS 22.02.2023. godine. Slažemo se. Politika nikako ne bi trebala da se bavi kulturom, naročito na način da određuje šta je primjereno ili neprimjereno, šta se smije ili ne smije, da dozvoljava ili cenzuriše, da postavlja granice.

Politika, sa druge strane, nikada neće biti slobodna od umjetnosti. Umjetnice i umjetnici uvijek će se baviti društvom u kojem žive, stvarati će djela koja su reakcija na svijet u kojem nastaju, neodvojivo povezana s njim, njegovo ogledalo, njegov rezonator. Istinske umjetnice i umjetnici uvijek će se i bez straha suprotstavljati politici mržnje, straha, destrukcije, zločina, gušenja slobode. Sa scene Narodnog pozorišta publici se ne govori kako treba ili ne treba. Mi našu publiku doživljavamo kao partnera u promišljanju svijeta u kojem živimo.

Svijet u kojem živimo danas je svijet koji obilježava rat u Ukrajini. Raditi Dostojevskog na sceni danas, a zanemariti rat u Ukrajini bio bi kukavički čin.  Dio predstave o kojem govorite počinje rečenicom: „16. marta 2022. u zračnom napadu ruske Oružane snage bombardovale su Donjeck akademsko regionalno pozorište u Ukrajini“. Dakle, datum je tačan. Amnesty International piše o ovom bombardovanju kao o „jasnom ratnom zločinu ruskih snaga“. AP News bombardovanje naziva „najsmrtonosnijim dosadašnjim napadom na civile do današnjeg dana“. BBC o ovom napadu izvještava kao o jasnom „ ruskom ratnom zločinu protiv civila“. Reuters piše o bombardovanju pozorišta kao o „nastavku dugotrajne ruske opsade Mariupola“… Dakle, dovoljno je nezavisnih izvora sa kojih autorski tim, na čelu sa rediteljicom Spahić, može potkrijepiti istinitost svojih navoda korištenih u predstavi.

Predstava je najavljena kao adaptacija Dostojevskog. Ne proizvoljna, nego utemeljena na onim idejama zbog kojih je ovo svjetsko remek djelo literature. Dopisane rečenice rezoniraju ne samo sa Rusijom, nego i sa nama. Izrečeni stavovi su i pitanja nama samima o nama samima. Pročitana na način na koji to čini rediteljica Spahić sa svojim autorskim timom, predstava vam se ne mora svidjeti, ali je nedopustivo da u svojoj reakciji određujete okvire u kojima se umjetnici mogu kretati u BiH. Pozorište stvara nezavisno umjetničko djelo. Ne oživljava riječi. Oživljava duh napisanog. Stavlja ga u kontekst savremenog čovjeka. Čini da ono postaje sada i ovdje. Narodno pozorište Sarajevo je uvijek, čak i u onim trenucima koji su bili izrazito teški, pod najdužom opsadom grada u modernoj historiji njegovalo, čuvalo i branilo slobodu. Pa i slobodu umjetničkog izraza kao i slobodu misli. Za tu slobodu borit ćemo se i dalje. Predstava "Idiot" je generacijsko viđenje mladih ljudi svijeta u kojem živimo, nova stranica budućnosti našeg teatra u redefinisanju pojma umjetničkog angažmana. Premijerno kao i reprizna izvođenja potvrđuju da smo dobili u našoj teatarskoj sredini zanimljiv i uzbudljiv umjetnički doživljaj na koji smo izrazito ponosni estetski i etički.

 

 

Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu