POZORIŠTE NA KUĆNOJ ADRESI: Recital "Glumci govore sevdah" u "Dječijoj kući" Novo Sarajevo

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da poslušate bh. sevdalinke u izvedbi dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite na izvođenju recitala “Glumci govore sevdah” uz BESPLATAN ulaz, u sklopu projekta “Pozorište na kućnoj adresi”, a koji će biti izveden u petak, 20. oktobra sa početkom u 21:00 sat u "Dječijoj kući" Novo Sarajevo.

Glumice Mona Muratović i Merima Lepić - Redžepović i glumac Dino Bajrović govorit će najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka.

Sama riječ “sevdah” potječe od arapske riječi "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, dok je u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada.

Omer Pobrić, veliki poznavatelj savdalinke, dao je definiciju ovog muzičkog žanra: "Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ 'bosanska' geografski određuje autohtnost sevdalinke, riječ 'gradska' urbanost, a riječ 'ljubavna' sadržajnu tematiku."

PROJEKAT POZORIŠTE NA KUĆNOJ ADRESI

Projekat „Pozorište na kućnoj adresi“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, sadrži niz umjetničkih programa sa sljedećem sadržajem: umjetničke vinjete iz scensko muzičke umjetnosti, poetske nastupe, izvođenje songova i arija sa klasičnog repertoara, plesne performanse, muzičko – scenske performanse, stand up komediju i predstave. Program je prilagođen svim generacijama.

Cilj projekta „ Pozorište na kućnoj adresi“ je, da kroz angažman profesionalnih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima Kantona Sarajevo, a kroz suradnju sa lokalnim zajednicama tj. općinama. 

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu