Preminuo istaknuti bh. kompozitor Asim Horozić

Preminuo istaknuti bh. kompozitor Asim Horozić

Jutros je u 65. godini života preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić.

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne, a njegova djela izvođena su širom svijeta.

Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija“, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave.

Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu. Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena ”Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u istoriji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine. Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Asima Horozića biće naknadno objavljeni. 

Menadžment Narodnog pozorišta Sarajevi izražava svoje iskreno saućešć porodici, prijeteljima i kolegama.

Dio teksta preuzet sa: Tuzlanski.ba

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu