U sklopu specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“ i „Baščaršijskih noći“: Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & TIME Company u subotu, 22. jula, na Trgu Susan Sontag

Ulaz na koncert je besplatan. 

Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija (Nigerija), pionira muzičkog pravca afrobeat, nominovan za šest Grammyja, nastupit će na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu, 22. jula, u 22:00 sata.

Prije Femi Kutija, od 20:00 sati, publika će moći uživati u izvedbi veterana i pionira rock muzike na ovim prostorima Dade Topića & TIME Companya. 

Koncert se organizuje u saradnji sa Festivalom Baščaršijske noći i Bosanskim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.

Ulaz na koncert je besplatan. 

FEMI KUTI

Femi Kuti briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova “The Positive Force”. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom četveročlanom duvačkom sekcijom, naprosto “žare i pale”. Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju “naelektrisano” muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa.

DADO TOPIĆ

Dado Topić, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški.  Muzikom se počinje baviti u srednjoj školi, kao član sastava „Đavolji eliksiri“, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi “Lavine“ i “Dinamiti“.  Godine 1969. postaje član sastava “Korni grupe“. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom “Time“, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom “Time“ i “Pop selekcijom“ nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu “Berlin“ na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Foto: Marina Pešić

Topić je snimio dupli solistički koncert “Neosedlani“ 1979. godine. U pjesmi “Hej Jugoslaveni“  iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album “Šaputanje na jastuku“ objavio je 1980. godine. Godine 1984. “Negdje izvan planeta – Princeza“, a “Bolji život“ 1986. godine.  “Call it Love“ objavljuje 1993. godine. Surađivao je s grupom “Smak” na njihovom albumu “Zašto ne volim sneg” iz 1981. godine.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu