KULUTRA NA ULICE 2023!: Za kraj jula na pozorišnom Trgu Susan Sontag večer muzike i plesa

KULUTRA NA ULICE 2023!: Za kraj jula na pozorišnom Trgu Susan Sontag večer muzike i plesa

U petak, 28. jula sa početkom u 19:30 sati na pozorišnom Trgu Susan Sontag bit će upriličeno večer muzike i plesa u izvedbi KUD „Lola“ i članova baletne škole "Aurora" - KUD „Baščaršija“,  te članova BASICS škole.

U petak, 28. jula sa početkom u 19:30 sati na pozorišnom Trgu Susan Sontag bit će upriličeno večer muzike i plesa u izvedbi KUD „Lola“ i članova baletne škole "Aurora" - KUD „Baščaršija“,  te članova BASICS škole.

KUD Lola će za sve ljubitelje bosanskohercegovačkog kola pripremiti plesove domaćih koreografa: Varoške igre iz Bosne (1989) u koreografiji Hajrudina Hadžića, Igre sa Vlašića (1990), autor koreografije Vasko Jovetić, Veseli se kućni domaćine (2012) – dio svadbenih običaja kod Muslimana iz Sarajeva u koreografiji Seada Salkića, Igre iz Guće Gore (1990), autor koreografije Vasko Jovetić, Igre iz Imljana (2002) u koreografiji Vaska Jovetića.

Na programu baleta „Baletna čarolija“ u izvedbi  članova baletne škole "Aurora" - KUD „Baščaršija“, te članova BASICS škole naći će se numere: Prijatelji - Prvi baletni koraci i stvaranje prijateljstva kroz umjetnost. Polka-Mazurka - okretna međukulturalna igra, Walts music Enchanted Ballroom muzika gotičkog valcera. Farucca forma flamenca - kroz koju se otkriva nevjerovatna snaga i ravnopravnost. Freedom - sloboda kao najvažniji segment ljudskog bivstvovanja.

Baletna čarolija je prikaz baletnog puta gdje djeca predškolskog uzrasta, od 3 do 6 godina kreću sa prvim baletnim koracima u baletnom studiju "Aurora", KUD Baščaršija. Savladavajući baletnu leksiku prelaze na slijedeće nivoe gdje plešu zahtjevne baletne numere. Posvećenost i ljubav prema baletu je jedini ispravan put da postanu čuvari umjetnosti“ – (Dajana Zilić)

KUD LOLA

Punih 77 godina KUD “Lola” Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “LOLA” je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. Realizirao na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

Sa svojim programima gostovao na svih 6 kontinenata. Dobijao i osvajao priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu; za kvalitet, stvaralaštvo, masovnost, za scensku prezentaciju svih umjetničkih izraza: dramsku, literarnu, likovnu, plesnu-folklornu, horsku, sve oblike instrumentalne muzike. Proglašavan istinskim ambasadorom Bosne i Hercegovine i svojevrsnim brendom u sferi kulture, umjetnosti, čuvanja, njegovanja i prezentacije bogatog tradicijskog naslijeđa. I u ovom vremenu “LOLA” veoma uspješno nastavlja tradiciju svojih prethodnih generacija.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu