„Kultura na ulice 2023!“ dolazi na Ilidžu: Koncert KUD „Lola“ u parku Banjska

„Kultura na ulice 2023!“ dolazi na Ilidžu: Koncert KUD „Lola“ u parku Banjska

Kulturno-umjetničko društvo Lola do sada je realiziralo desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

U nedjelju, 18. juna, sa početkom u 14:00 sati, u predivnom ambijentu parka Banjska Ilidža, nastavlja se program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, a u sklopu kojeg će biti izveden koncert kulturno-umjetničkog društva KUD „Lola“.

„Mi u 'Loli' uzdižemo kulturu kao dragocjeno naslijeđe koje nas povezuje s našim korijenima, a istovremeno kao most koji spaja generacije i gradi mostove među ljudima. Svaki korak koji napravimo, svaki ples, svaki ton koji odjekuje iz naših instrumenata, predstavlja nas u najboljem svjetlu. Zbog toga s poniznošću i strašću održavamo tradiciju živom, dajući joj novi dah u savremenom dobu. Kulturno-umjetničko društvo „Lola“ Sarajevo - čuvar tradicije naroda i narodnosti čitave Bosne i Hercegovine i zemalja bivše Jugoslavije.

Punih 77 godina KUD “Lola” Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “LOLA” je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih.

U sklopu koncerta bit će izvedene legendarne numere: Igre iz Sarajeva, Varoške igre iz Bosne, Veseli se kućni domaćine, Igre iz Guće Gore, Igre iz Imljana, Igre sa Vlašića, Ozrenski vez – igre sa Ozrena u koreografiji: Ekrema Ćizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića, Vaska Jovetića, te Vase Popovića.

 

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu