Ne propustite: Nastupom KUD Lola i koncertom "Mozartu u susret" nastavlja se program Kultura na ulice 2024!

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

U subotu, 1. juna sa početkom u 20:00 sati, u prelijepom ambijentu parka Banjska Ilidža, nastavlja se program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“, u sklopu kojeg će publika moći uživati u nastupu kulturno-umjetničkog društva „Lola“ pod nazivom „Kroz sokake tradicije“.

Punih 78 godina KUD “Lola” Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “LOLA” je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. mladih. Realizirao na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

U sklopu programu biti će izvedene legendarne numere: Igre iz Sarajeva, Varoške igre iz Bosne, Veseli se kućni domaćine, Poigrajte bile noge, Igre iz Imljana, te Igre sa Vlašića u koreografiji: Ekrema Čizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića i Vaska Jovetića.

Program je podržan od strane partnera KNU 2024! grupacije Hoteli Ilidža.

U nedjelju, 2. juna u 20:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag, biti će upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta poput: ““Padre, germani, addio”, "Non piu andrai", “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar”, "Non siate ritrosi".

.„Ideju koncerta “Mozartu u susret” dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere “Figarov pir”. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su “Idomeneo”, “Don Giovanni” i “Così fan tutte”. Također redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem.“ – dodaju izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

Foto: "Mlade nade opere" - Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu