Kultura na ulice 2024!: 18. juna na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert Sarajevo Big Band orkestra

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

U utorak, 18. juna sa početkom u 20:30 sati, u sklopu specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“, na pozorišnom Trgu Susan Sontag sarajevska publika imati će priliku uživati u spektakularnom koncertu Sarajevo Big Band orkestra kojim će dirigovati maestro Ranko Rihtman. Koncert Sarajevo Big Band orkestra okupiti će neke od najznačajnijih muzičkih imena iz regiona poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Dine Šarana, Zlatana Fazlića – Fazle, Nermina Puškara Puške, te Boška Jovića.

Sarajevo Big Band orkestar baštini tradiciju Plesnog orkestra RTV Sarajevo i direktni je nasljednik tog velikog ansambla. Plesni orkestar RTV Sarajevo nažalost, prestao je sa radom tokom ratnih dešavanja nakon 30 godina profesionalnog djelovanja. Sarajevo Big Band je osnovan 2000. godine kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

„Osnivanjem Udruženja muzičara “Saraj pro – brass” 2014. godine gradimo našu formalno pravnu kuću i vraćamo big band zvuk u koncertne i klupske prostore Sarajeva. Godine 2018. smo objavili dupli studijski vokalno - instrumentalni album pod nazivom “Sarajevo Big Band i prijatelji” tematski posvećen Sarajevskim pop – rock grupama iz '80-tih godina. Naš primarni cilj jeste poticanje i promocija domaćeg autorskog stvaralaštva kao i saradnja sa orkestrima i organizacijama zemalja okruženja.“ – naglasili su članovi Sarajevo Big Band orkestra

Na programu će se naći neki od najvećih hitova regionalne muzičke scene poput: „Da sam ja netko“, „Jutro će promijeniti sve“, „Zemljo moja“, „Ima nešto od srca do srca“, „Ne budi me noćas“, „Tvoga srca vrata“, „Mjesto za dvoje“, „Sve ove godine“, „Simpatija“, „Pismo prijatelju“, „Vratio sam se živote“, „Plima“, „Ivana“, „U jednim plavim očima“, „Sarajevo, ljubavi moja“.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu