Spektakularan program za kraj juna i početak jula

Spektakularan program za kraj juna i početak jula

Ulaz na sve programe je besplatan.

Na pozorišnom trgu Susan Sontag, u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, u utorak, 27. juna 2023. godine, sa početkom u 21:00 sati bit će održan Gala koncert u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programu će biti izvedene numere svjetski priznatih kompozitora poput: Miroslava Špilera, Jakova Gotovca, Emmericha Kálmána, Jacquesa Offenbacha, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija, Georgesa Bizeta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Straussa, te Bedřicha Smetane.

Ulaz na koncert je besplatan.

OPERA I BALET U KULTURNO-SPORTSKOM CENTRU ILIJAŠ

Kultura na ulice! 2023 je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava  na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom Narodno pozorište Sarajevo će u Ilijašu izvesti dvije predstave namijenjene djeci i mladima, a to su opera „Ježeva kuća“ i balet „Palčica“.

Opera „Ježeva kuća“ kompozitora Zlatane Vaude, u režiji i koreografiji Ferida Karajice u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članova baletnog ansambla NPS, te uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić bit će izvedena u četvrtak, 29. 6. 2023. godine sa početkom u 14:00 sati.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Erol Ramadanović, Hana Salihović, Ileš Bečei, te Siniša Markanović.

Baletnu bajku “Palčica”, rađenu na muziku kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo publika će moći pogledati u petak, 30. juna 2023. godine u 14:00 sati.

U baletu „Palčica“ igraju: Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Jovana ilosavljević-Lovrenović, Mihail Mateescu, Elio Arnoldo Villa Garcia, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Dajana Zilić i Nadža Pušilo.

Pripovjedač je Amar Čustović.

Obje predstave će biti izvedene u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ u Kulturno-sportskom centru Ilijaš.

Ulaz na predstave je besplatan.

 

SARAJEVSKA FILHARMONIJA I REGINA SPREMAJU SPEKTAKL NA POZORIŠNOM TRGU SUSAN SONTAG

Koncert Sarajevske filharmonije i grupe Regina „Kad poludimo“ u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ bit će održan 1. jula 2023 godine sa početkom u 21:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag.

Ove godine grupa Regina proslavlja 30 godina uspješne karijere zajedno sa Sarajevskom filharmonijom koja obilježava 100 godina postojanja.

Dirigent koncerta je Nenad Tešić.

Osim grupe Regina na sceni će se pojaviti brojni muzičari iz regiona kao što su Elena Risteska, mladi umjetnik Princ od Vranja i drugi gosti iznenađenja.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu