KULTURA NA ULICE 2023!: Spektakularni koncert hora Opere NPS na Bijeloj tabiji u ponedjeljak 19. juna

KULTURA NA ULICE 2023!: Spektakularni koncert hora Opere NPS na Bijeloj tabiji u ponedjeljak 19. juna

Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

U ponedjeljak, 19. juna sa početkom u 21:00 sati, u prelijepom ambijentu Bijele tabije sarajevska publika moći će uživati u spektakularnom koncertu hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo kojim će dirigovati maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

„Narodno pozorište Sarajevo i ove godine nastavlja u proljetnim i ljetnim mjesecima sa multimedijalnim programom "Kultura na ulice". Ovom programskom platformom želimo na drugačiji način građanima ponuditi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne art skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Time će Narodno pozorište Sarajevo potvrditi koliko je važno danas njegovati status institucionalne kulture kao društveno angažiranog i osviještenog faktora zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode koji se izražava i alternativnim komunikacijskim strategijama, zatim obraća najširem gledateljstvu. Mi vjerujemo da pozorište mora promišljati značaj i ulogu publike u nastanku umjetničkog djela te razvijati sve socijalne elemente koji će preispitati konvencionalizirane umjetničke proizvode, odnosno sadržaje koji se izlažu javnosti. Naša iskustva iz prošle godine potvrđuju koliko smo imali uspješan feedback sarajevske publike, što nas obavezuje da i ove godine to potvrdimo svojim kvalitetnim programom.“ – (Dino Mustafić)

Za sve građanke i građane ulaz na koncert hora Opere NPS je potpuno besplatan.

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo na lokaciji Bijele tabije bit će izveden uz podršku partnera Festivala JP Sarajevo.

KULTURA NA ULICE 2023!

Programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!“ održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, u narednom periodu do mjeseca oktobra.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NAPOMENA: U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

 

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu