KULTURA NA ULICE 2023!: U prelijepom ambijentu Bijele tabije izveden spektakularni koncert hora Opere NPS

KULTURA NA ULICE 2023!: U prelijepom ambijentu Bijele tabije izveden spektakularni koncert hora Opere NPS

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo podržan je od strane partnera JP Sarajevo.

U okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ u prelijepom ambijentu Bijele tabije večeras je izveden spektakularan koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo kojim je dirigovao maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Sarajevska publika mogla je uživati u programu na kojem su se našle klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

KONCERT KUD LOLA IZVEDEN U PARKU BANJSKA

U nedjelju, 18. juna, sa početkom u 14:00 sati, u predivnom ambijentu parka Banjska Ilidža, u sklopu repertoara specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, bio je izveden koncert kulturno-umjetničkog društva KUD „Lola“.

U sklopu koncerta izvedene su legendarne numere: Igre iz Sarajeva, Varoške igre iz Bosne, Veseli se kućni domaćine, Igre iz Guće Gore, Igre iz Imljana, Igre sa Vlašića, Ozrenski vez – igre sa Ozrena u koreografiji: Ekrema Ćizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića, Vaska Jovetića, te Vase Popovića.

Punih 77 godina KUD “Lola” Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “LOLA” je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih.

KULTURA NA ULICE 2023!

Programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!“ održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, u narednom periodu do mjeseca oktobra.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

 

 Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu