Izveden koncert „Muzički kutak“ u Historijskom muzeju BiH

Večeras je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, sa početkom u 19:00 sati, u sklopu specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“ upriličen koncert „Muzički kutak“ u izvedbi solistice Aide Čorbadžić, Belme Alić (violončelo) i Mirona Konjevića (klavir)

Na programu su se našle numere iz opera svjetskih kompozitora: Rameaua, Vivaldija, Haendela, Puccinija, Sainta, Donizzetija, Schumanna, Korngolda, Straussa i Gerswina.

Program je realizovan uz podršku partnera „Kultura na ulice 2023!“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

7. I 8. AUGUSTA DRAMSKA PREDSTAVA OSRAMOĆENI I KONCERT KAD SEVDAH GOVORI

U prelijepom ambijentu Zemaljskog muzeja BiH, u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. augusta, sa početkom u 20:00 sati, bit će izvedena dramska predstava “Osramoćeni” autora Ayada Akhtara, u režijskoj postavci Dine Mustafića.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Snežana Bogičević, Boris Ler i Faris Pinjo / Lazar Dragojević.

Ulaz je besplatan, a zbog rediteljskog koncepta, kapacitet sjedećih mjesta  je ograničen na 50 ljudi.

Predstava “Osramoćeni”, u produkciji Kontakta, rađena je po tekstu Ayada Akhtara koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine.

Svojom tematikom bavi se i danas aktuelnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta.

Predstava dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu.

Vizuelno oblikovanje radila je Mirna Ler. Za muzičku kompoziciju zadužen je bio Mirza Redžepagić.

Predstava će biti realizovana uz podršku partnera „Kultura na ulice 2023!“ Zemaljskog muzeja BiH.

U utorak, 8. augusta u 19:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličen koncert „Kad sevdah govori“ u izvedbi Lejle Jusić, Elvira Solaka i Adnana Gore.

Na programu će se naći bosanskohercegovačke sevdalinke: Ah što ćemo ljubav kriti, Kiša bi pala pasti ne može, Zapjevala bulbul ptica, Sejdefu majka buđaše, Evo srcu mom radosti, Otkako je Banjaluka postala, Snijeg pade na behar na voće, Hasanagin sevdah (Što te nema), (Hasret cektim, Adio kerida).

Koncert će biti realizovan uz podršku partnera „Kultura na ulice 2023!“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Foto: Velija Hasanbegović

 

 

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu