Otvaranje specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“: U subotu, 17. juna multimedijalni sadržaji na pozorišnom trgu Susan Sontag

Otvaranje specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“: U subotu, 17. juna multimedijalni sadržaji na pozorišnom trgu Susan Sontag

U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

U sklopu otvaranja specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“, u subotu, 17. 6. 2023. godine, sa početkom u 15:00 sati, građanke i građani sa područja Kantona Sarajevo imat će priliku uživati u multimedijalnim sadržajima na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

U 15:00 sati program će početi umjetničkom instalacijom Rikarda Druškića “Beskrajna poezija pokreta - Prihvatanje plesa haosa i reda”, koja poziva posmatrače da “istraže složeni odnos između haosa i reda”, te sa likovnom kolonijom studenata Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za kiparstvo i Odsjeka za slikarstvo.

„Otkako su moja djela se pojavila na Times Square-u u New Yorku, istraživao sam prezentaciju svoju umjetnosti na ulicama putem video projekcija, murala i instalacija. Ovo iskustvo je potvrdilo važnost iznošenja umjetnosti iz tradicionalnih prostora i donošenja u javni prostor.

Projekat "Kultura na ulice" ima veliku važnost za mene na više nivoa. Prvo, omogućava mi da podijelim svoju kreativnu viziju s ljudima koji se obično ne bave umjetnošću. Transformirajući javne prostore u uronjene vizualne doživljaje, ciljam na stvaranje inkluzivnog okruženja koje potiče znatiželju i potiče dijalog.

Na kraju, sudjelovanje u projektu "Kultura na ulice" mi omogućava direktnu interakciju s publikom, stvarajući veze koje nadilaze tradicionalne granice cijenjenja umjetnosti. Spajajući kreativnost s svakodnevnim rutinama pojedinaca, težim da inspiriram osjećaj čuđenja, probudim maštu i razvijem dublje poštovanje prema umjetnosti.“ – izjavio je Rikardo Druškić.

U muzičkom dijelu programa pod nazivom „Live Music Session“ koji počinje u 16:30 sati učestvovat će priznati bh. muzičari: maestro Nenad Tešić (klavir), Aleksandar Arsić (truba), te Dinko Šimunović (kontrabas).

O FESTIVALU

Festival Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu