Kultura na ulice 2024!: U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo izveden koncert "Mozartu u susret"

Večeras je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta: ““Padre, germani, addio”, "Non piu andrai", “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar”, "Non siate ritrosi".

.„Ideju koncerta “Mozartu u susret” dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere “Figarov pir”. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela.“ – izjavili su izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Naime, na koncertu su pored arija i dueta iz pomenute opere, izvođeni arije, dueti i terceti iz drugih poznatih Mozartovih opera, među kojima su “Idomeneo”, “Don Giovanni” i “Così fan tutte”. Također redoslijed programa bio je usklađen sa prvim izvođenjima pomenutih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu